ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

“Μικροαστικά”

1974

Ο Γιάννης Νεγρεπόντης γράφει τα “Μικροαστικά” στην περίοδο 1966-1973.
Μόλις γυρίζει από την εξορία, το 1971, δίνει κάποια στον Λουκιανό Κηλαηδόνη κι εκείνος τα μελοποιεί, όμως δεν καταφέρνει να τα εκδώσει παρά το 1973, στην Columbia, με παραγωγό το Γιώργο Μακράκη.
Ένα μήνα, λοιπόν, πριν το Πολυτεχνείο, τον Οκτώβρη του 1973, τα “Μικροαστικά” κυκλοφορούν σε ένα κόκκινο βυνίλιο. Η μεγάλη επιτυχία του δίσκου οδηγεί το Γιάννη Νεγρεπόντη στη θεατρική απόδοση των “Μικροαστικών”.
Στις 6 Νοέμβρη του 1974 τα “Μικροαστικά” του Γιάννη Νεγρεπόντη και του Λουκιανού Κηλαηδόνη, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο “Μικρό Θέατρο” σε σκηνοθεσία Χαράς Κανδρεβιώτου.

Ο Γιάννης Νεγρεπόντης γράφει για την παράσταση:
Συνέχεια των τραγουδιών αυτών (των “Μικροαστικών”) ήταν ένα σενάριο με συγκεκριμένο στόχο την απόδοση της ψυχοπαθολογίας της μικροαστικής οικογένειας, τον πυρήνα της διαμόρφωσης του πνεύματος του μικροαστισμού.
Η θεατρική φόρμα απόδοσης του ίδιου θέματος είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το ”Μικρό Θέατρο”.
Στη σκηνοθέτη Χαρά Κανδρεβιώτου παρέδωσα υλικό προς παράσταση. Και το υλικό αυτό ήταν τα τραγούδια του δίσκου, το βιβλίο μου “Μικροαστικά” και μια σειρά από μονολόγους, ντουέτα, παρλάτες και σκετς.

Τα “Μικροαστικά” θα ανέβουν στο θέατρο άλλες τρείς φορές: το 1989 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Βασιλικό Θέατρο, σκηνοθεσία: Χαράς Κανδρεβιώτου),  το 1999 στα εγκαίνια του Θεάτρου Μεταξουργείο (σκηνοθεσία: Λουκιανού Κηλαηδόνη) και επίσης, το 1999 στην Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καρασντινός, σκηνοθεσία: Λουκιανού Κηλαηδόνη)

“Μικροαστικά”

Συντελεστές

Κείμενα: Γιάννη Νεγρεπόντη
Σκηνοθεσία: Χαρά Κανδρεβιώτου
Σκηνικά κοστούμια: Δημήτρης Γέρος
Φωτισμοί: Δημ. Τσάκωνας
Φωτογραφίες: Βαγ. Ηλιόπουλος
Ακορντέον: Θανάσης Κοτσιώλης

Ο σύνδεσμος του δίσκου στο spotify