ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ο νέος Παρθενώνας

1975

Ντοκιμαντέρ για τους χώρους στους οποίους εκτοπίστηκαν και φυλακίστηκαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ο Λουκιανός συνεργάζεται με την Ομάδα των 4 (Κώστας Χρονόπουλος, Γιώργος Χρυσοβιτσάνος, Σπύρος Ζάχος, Θανάσης Σκρούμπελος), πραγματοποιώντας την μουσική σύνθεση για την ταινία.

Τον Δεκέμβριο του 1975 έγινε στο STUDIO η δοκιμαστική προβολή της ταινίας “Νέος Παρθενώνας” της “ομάδας των 4”, και λίγους μήνες μετά η επίσημη προβολή που την προλόγισε ο ιδρυτής του STUDIO Σωκράτης Καψάσκης.
Ηταν η πρώτη φορά μετα το κλείσιμο της Μακρονήσου (1956-61) που πατούσαν κινηματογραφιστές (υπήρχαν ακόμη σκορπισμένα στα ερείπια κράνη, πόρπες, αρβύλες και έντονα στοιχεία της τραγικής ύπαρξης των αναμορφούμενων φαντάρων και πολιτών στα Τάγματα από το 1947-1956).
Η παραγωγή της ταινίας, ξεκίνησε το 1974, με χρήματα φίλων μηχανικών του Ε.Μ.Π. με επικεφαλής τον Νίκο Ράπτη και συνεχίστηκε με συμπαραστάτη, εμψυχωτή και χρηματοδότη τον Γιώργο Παπαλιό. Το 2020 ξαναπροβλήθηκε η ταινία στην ίδια αίθουσα μαζί με την νέα ταινία του Θανάση Σκρουμπέλου.

Ο νέος Παρθενώνας

Συντελεστές

Σενάριο-Σκηνοθεσια Κώστας Χρονόπουλος, Γιώργος Χρυσοβιτσάνος, Σπύρος Ζάχος, Θανάσης Σκρουμπέλος
Διευθυντής φωτογραφίας: Θανάσης Σκρούμπελος
Μοντάζ: Ομάδα των 4
Μουσική σύνθεση: Λουκιανός Κηλαηδόνης