ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Τα φανταρίστικα

2007

Ο Λουκιανός εμπνεύστηκε από μια στήλη της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας όπου πριν από χρόνια οι φαντάροι συνήθιζαν να στέλνουν τετράστιχα. Αφού αρχικά συγκέντρωσε περίπου 40, τα μελοποίησε και κάλεσε γνωστούς Έλληνες τραγουδιστές για να τα ερμηνεύσουν. Όταν αργότερα ενδιαφέρθηκε να εμπλουτίσει τη συλλογή του, οι άνθρωποι της εφημερίδας τον πληροφόρησαν ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει. Η στήλη είχε δώσει τη θέση της στη νέα ψηφιακή τεχνολογία παραμερίζοντας χώρο από το χαρτί στα περιεχόμενα του YOUTUBE. Έτσι, αφού συγκέντρωσε τα πλέον ενδιαφέροντα από αυτά, τα μόνταρε και ουσιαστικά δημιούργησε ένα βίντεο κλιπ διάρκειας 22 περίπου λεπτών.

Σημείωμα του Λουκιανού για την ταινία μικρού μήκους “Τα φανταρίστικα” που σκηνοθέτησε:

Η ταινία «εικονογραφεί» τους στίχους από το δίσκο μου «Τα φανταρίστικα». Οι στίχοι των τραγουδιών προέρχονται από τη στήλη του Χριστόφορου Κάσδαγλη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία «Φαντάρε πού πας». Ευχαριστώ τα παιδιά που τους έγραψαν και τους «εικονογράφησαν». Τα τραγούδια γράφτηκαν με τη σειρά που ακούγονται από τις 3 Ιανουαρίου 1998 έως τις 19 Μαΐου 2001. Το πιάνο και η φωνή είναι ηχογραφημένα στο ερασιτεχνικό κασετόφωνο Aiwa που έχω πλάι στο πιάνο μου. Τα υπόλοιπα μπήκαν μετά. Ευχαριστώ τον Χριστόφορο Κάσδαγλη που μου έδωσε την ιδέα να μελοποιήσω αυτούς τους στίχους και του αφιερώνω, μελοποιημένο πια, το ακόλουθο τετράστιχο, με αφορμή την επανακυκλοφορία του βιβλίου του «Απολύομαι και τρελαίνομαι».

Η ταινία συμμετείχε στο “31ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας”.

Τα φανταρίστικα Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Συντελεστές

Έπαιξαν οι:
Γιάννης Ιωάννου – Keybords
Γιώργος Κοντογιάννης – μπουζούκι, μπαγλαμά, κιθάρα

Ακούγονται οι:
Βαγγέλης Γερμανός, Γιάννης Γιοκαρίνης, Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Αντώνης Καφετζόπουλος, Χάρρυ Κλυν, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιάννης Μηλιώκας, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Πόλυ Πάνου, Γιάννης Πάριος, Διονύσης Σαββόπουλος, Μπάμπης Τσέρτος, Γρηγόρης Ψαριανός και Το ΤΑΓΜΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ

Μοντάζ: Άγγελος Μάντζιος