ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

“Το τραμ το τελευταίο”

1976

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στη δεύτερη συνεργασία του με το “Ελεύθερο Θέατρο”. Ο συνθέτης συνεργάστηκε με την ομάδα του “Ελεύθερου Θεάτρου” σε έντεκα παραστάσεις (1973-1986).

“Το τραμ το τελευταίο” ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1976 στο Άλσος Παγκρατίου και συνεχίστηκε για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο “Άννα Μαρία Καλουτά” το καλοκαίρι του 1977. Από την παράσταση ξεχώρισε το τραγούδι «Ο μικρός ήρως» σε μουσική και στίχους Λουκιανού Κηλαηδόνη (τραγούδι: Λουκιανός Κηλαηδόνης – Αντώνης Πυλιαρός)

Το ”Ελεύθερο Θέατρο” που μετονομάστηκε ”Ελεύθερη Σκηνή”, είχε δημιουργηθεί μέσα στη δικτατορία από μια ομάδα νέων ηθοποιών αποτελούμενη από τους: Σταμάτη Φασουλή, Άννα Παναγιωτοπούλου, Κώστα Αρζόγλου, Γιώργο Σαμπάνη, Υβόνη Μαλτέζου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Νίκο Σκυλοδήμο, Μίμη Χρυσομάλλη, Νένα Μεντή, Σταύρο Μερμήγκη, και πολλούς άλλους. Οι παραστάσεις τους -κυρίως επιθεωρήσεις- άλλαξαν τα δεδομένα στα θεατρικά πράγματα της εποχής και έφεραν φρεσκάδα και αμφισβήτηση στο τότε θεατρικό κατεστημένο.

Ο Λουκιανός υπήρξε βασικός συνεργάτης και συντελεστής της επιτυχίας τους μιας και είχε γράψει την μουσική, σε όλες σχεδόν, τις επιθεωρήσεις τους.

Το 1984 κυκλοφορεί ο δίσκος “Πάμε μαέστρο” που περιέχει τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης για τις δέκα επιθεωρήσεις του “Ελεύθερου Θέατρου”-“Ελεύθερης Σκηνής”.

“Το τραμ το τελευταίο”

Συντελεστές

Κείμενα – σκηνοθεσία: “Ελεύθερο Θέατρο”
Μουσική – μουσική επιμέλεια: Λουκιανός Κηλαηδόνης
Σκηνικά – κοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης
Χορογραφία: Γιάννης Φλερύ
Φωτισμοί: Αρ. Καρύδης-Φουκς
Κινηματογραφική επιμέλεια: Λάκης Παπαστάθης
Πιάνο: Ανδρέας Τσεκούρας
Τραγούδι: Αλεξάνδρα

Ο σύνδεσμος στο spotify